Allesbrander als huishaard

Als sfeervangen in je woning kun je kiezen uit veel verschillende soorten kachels en haarden. Een allesbrander is een goede keuze, wanneer je graag afwisselende soorten materiaal als brandstof wilt gebruiken om deze te verwarmen. Allesbranders worden ook wel Multibrandkachels genoemd, juist omdat er niet enkel één soort brandstof in gaat. Uiteraard moet je dan wel in de gedachten houden dat je alsnog niet zomaar alles kunt gebruiken, hoe aanlokkelijk dit ook lijkt.

 

Geen geschikte brandstoffen

Alhoewel de naam allesbrander doet vermoeden dat alles wat je in dit type kachel gooit, geschikt is als brandstof, blijkt dit geenszins het geval. Vanuit milieubewust oogpunt zijn zeker enkele materialen ronduit schadelijk en te beschouwen als een slechte keuze. Niet elk willekeurig stuk afval dat goed brandt, kan zomaar als brandstof voor de allesbrander dienen. Het is bijvoorbeeld geen goed idee om standaard afval als brandstof te gebruiken voor de allesbrander. Dit kan schadelijk zijn voor het milieu en tevens giftige gasdampen veroorzaken die schadelijk zijn voor de gezondheid van mens en dier. Zo hebben gassen, afkomstig van afval en met name plastic, een kankerverwekkende werking, waardoor het branden van deze stoffen enkel in een industriële allesbrander mag gebeuren.

 

Vermijd ook bepaalde logische opties

Naast bepaalde, ergens toch voor de hand liggende, brandbare stoffen die ongeschikt zijn voor de allesbrander, kun je beter ook andere stoffen vermijden die ogenschijnlijk een logische keuze lijken. Neem bijvoorbeeld papier. Ondanks dat dit misschien uitermate geschikt en veilig lijkt, kun je ook van het gebruik hiervan voor je allesbrander beter afzien. Daarnaast leent sloophout of bewerkt hout zich niet als brandstof, aangezien ook hieruit schadelijke stoffen vrijkomen bij verbranding. Houd er overigens rekening mee dat hout goed droog is, wanneer je dit gebruikt. De verbranding zal anders niet volledig en optimaal kunnen verlopen.

 

Wat werkt dan wel?

Voor een particuliere allesbrander worden als brandstof voornamelijk koolsoorten, zoals houtskool of bruinkool gebruikt en houtsoorten in de vorm van houtbriketten of pellets. Uiteraard kun je ook kiezen voor de meer gangbare houtblokken, aangezien dit een wat goedkopere, doch net zo’n effectieve optie is.

 

Voordelen van een allesbrander

Ondanks dat met een allesbrander niet alles mogelijk is, zijn er zeker duidelijke voordelen te benoemen die dit tot een geliefde kandidaat maakt. Doordat verschillende materie als brandstof kan dienen, ben je in je keuze niet beperkt tot één optie. Dit maakt het tevens mogelijk om te wisselen of te kiezen voor een goedkopere variant, wanneer de omstandigheden hierom vragen. Je hoeft dus zeker niet het knusse effect van je kachel te missen, wanneer houtskool of een hout pellet wat prijzig blijkt. Soms heeft een bepaalde brandstof mogelijk echter je voorkeur en met een allesbrander ben je altijd in gelegenheid om zelf een keuze te maken. Een ander bijkomstig voordeel is dat een allesbrander zorgt voor een hoog rendement.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *