Behoud de warmte in huis met een speksteenkachel

Een kachel dient in elke woning als een ware blikvanger. Op een knusse en behaaglijke manier kun je hiermee je woning opwarmen en genieten van zowel de dansende vlammen in het vuur als de warmte die ervan afkomt. Er zijn zeker duidelijke verschillen te benoemen tussen de vele afzonderlijke soorten kachels en haarden die je kunt vinden en aanschaffen. Afhankelijk van je behoefte, het gebruik en de ambiance die je ermee hoopt te bereiken, is het verstandig je in de verschillende typen te verdiepen. Zo kun je een weloverwogen keuze maken en genieten van een kachel die aansluit bij de verkozen beleving.

 

Lange warmtetijd, weinig branduren

Mogelijk zoek je een kachel die je niet al te lang of met regelmaat wilt laten branden, maar waarmee je wel een gedegen hoeveelheid aan warmte kunt opwekken voor het verwarmen van de ruimtes in je woning. In dat geval is een speksteenkachel de aangewezen keuze. Stoken met een speksteenkachel is goed voor het milieu en vereist weinig inspanning. Je maakt eigenlijk gebruik van twee verschillende soorten brandstoffen, namelijk hout en speksteen. Beide vullen elkaar aan en zorgen ervoor dat je enkel een korte tijdsduur hoeft te stoken en vervolgens een resultaat voor veel langere tijd behaalt.

 

Hoe werkt een speksteenkachel?

Het hout dat je stookt verwarmt de spekstenen. Deze blijven vervolgens nog vele uren warm en geven deze warmte verspreid over de ruimtes in je woning af. Hierdoor is het altijd behaaglijk warm.  Voor 2 uur stoken staat zelfs een tijd van tot wel 24 uur, waarin de warmte in de ruimtes blijft hangen. Het speksteen neemt tijdens het branden van het hout de warmte in zich op en behoudt deze warmte ook nadat het vuur is gedoofd. Je kunt het vuur doven, de asla sluiten en vervolgens nog uren genieten van een geleidelijk verspreide warmte.

 

Speksteen als ideale brandstof

Speksteen is een natuursteensoort die voornamelijk in Scandinavië voor komt en is uitermate geschikt als brandstof voor een kachel. Je kunt nagenoeg elk type hout gebruiken om het speksteen te verwarmen. Tevens heb je maar een kleine hoeveelheid hout nodig om voldoende hitte af te geven aan het speksteen. Hierdoor blijven de kosten laag en de belasting op het milieu beperkt. In een speksteenkachel wordt gebruik gemaakt van het tegenstroomprincipe, wat ervoor zorgt dat het hout warmte volledig overdraagt op het speksteen. Het is een voordelige vorm van warmte stoken, die knus- en gemoedelijkheid brengt in je woning.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *