Brandstof voor een kachel of haard

Wanneer je een haard of kachel in je woning installeert, krijg je ook te maken met brandstof om de desbetreffende warmtebron op te stoken. Afhankelijk van het soort kachel of haard dat je kiest, zal het type brandstof verschillen. Ook hierbij is het belangrijk om een goede overweging te maken, zodat je een brandstof kiest waar je je prettig bij voelt. Er is namelijk niets vervelender dan willen genieten van een prachtig haardvuur, terwijl je je zorgen maakt over de veiligheid voor je woning. Laat je daarom vooraf gedegen informeren over het gebruik, onderhoud en werking van het soort brandstof dat bij je haard of kachel hoort.

 

Hout voor een houtkachel

Voor een houtkachel is hout nodig dat als brandstof kan dienen en het vuur zal doen ontsteken. Er zijn verschillende soorten hout die hiervoor kunnen worden gebruikt. Denk bijvoorbeeld aan berken, essen, eiken of een mix van dergelijke houtsoorten als haardhout. Je kunt deze in paletten aanschaffen en vooraf zijn deze houtstukken oven gedroogd zodat ze direct in de houtkachel kunnen worden geplaatst. Zo behaal je een hoog rendement, meer dan wanneer je zelf hout zou hakken, drogen en opslaan. Dit proces kan wel tot langer dan 3 jaar duren. Er dient altijd een goed rookkanaal te zijn, waardoor de rook kan ontsnappen. Ook dient deze regelmatig grondig te worden gereinigd.

 

Liever gas in een gaskachel?

Bij een gaskachel geldt nog weleens ‘hoe duurder, hoe beter’.  Met een duurder model verbruik je minder brandstof, waardoor de aanschaf uiteindelijk een hoger rendement oplevert dan een goedkoper model. Vooraf dien je jezelf bovendien de vraag te stellen wat je precies met een gaskachel wilt bereiken. Gaat het enkel om het verkrijgen van warmte of is de uitstraling ook belangrijk? Het is evenzo belangrijk te weten wat de aandachtspunten zijn om de installatie zorgvuldig en veilig te laten verlopen. Dit voorkomt veel problemen achteraf. Bekijk de isolatie en ventilatie van uw woning en of er een goede afvoer is voor de dampen die vrijkomen bij een gaskachel. Een professionele plaatsing beperkt mogelijke gevaren van een gaskachel.

 

Ouderwetse kolen in de kachel

Wanneer je helemaal klassiek wilt gaan met een kachel, kies je voor een kolenkachel. Van dit type kachel is bekend dat er zeker aandachtspunten zijn waar je rekening mee moet houden. De kans op een verhoogde CO2-uitstoot kan leiden tot een onveilige situatie. Echter kun je hier voldoende op inspringen door regelmatig de schouw en schoorsteen schoon te maken en een professionele CO2-melder te plaatsen. Zo ben je altijd beschermd en kun je helemaal de sfeer van vroeger je huis inhalen.

 

Een pelletkachel kan ook

Een andere optie is om een pelletkachel in huis te plaatsen. De moderne modellen beschikken over een elektronisch systeem die zelfstandig de juiste hoeveelheid pellets de kachel induwt. Zo verbrand je nooit teveel. De houten korrels die zijn samengeperst voor de pallets worden grondig gecontroleerd. Zo zijn er voldoende mogelijkheden die dienen als veilige brandstof voor je kachel of haard.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *