In menig huis is centrale verwarming de gangbare bron die ervoor zorgt dat de woning wordt opgewarmd in de koudere wintermaanden. Andere bronnen van verwarming zijn de openhaard of overeenkomstige haarden of kachels. Over het algemeen is centrale verwarming het meest gebruikelijk. Je kunt er dan ook elke willekeurige kamer mee verwarmen, zolang er maar een radiator is geplaatst. Zo hoeft de warmte zich niet over verschillende kamers te verspreiden, maar krijgt elke kamer op zich een eigen ‘kacheltje’.
Opbouw van centrale verwarming
Er zijn drie essentiële onderdelen nodig om centrale verwarming succesvol te laten werken. Allereerst heb je een Centrale Verwarmingsketel nodig, in de volksmond simpelweg de Cv-ketel genoemd. Deze staat meestal in een aparte ruimte of kast, waar voldoende ventilatie beschikbaar is. Door middel van aardgas wordt het water in deze ketel opgewarmd. De ketel verspreidt vervolgens deze warmte via diverse leidingen naar alle ruimtes in de woning, vooropgesteld dat deze ruimtes allen over een daarvoor benodigde radiator beschikken. Dit vormt gelijk het tweede en onmisbare deel van het verwarmingssysteem dat nodig is voor centrale verwarming.
De radiator geeft warmte af
Het water dat door de Cv-ketel is opgewarmd wordt door leidingen vervoerd naar de radiatoren. Deze vlakken die tegen de muren van kamers zijn geplaatst, geven de warmte verder af aan de woning. Doordat deze met golfmotief zijn vervaardigd, wordt de oppervlakte verbreed, zonder dat de radiator groter hoeft te zijn. Zo kan er nog meer warmte over het water in de buizen en radiatoren worden verspreid en hierdoor dus ook de woning in.
Thermostaat reguleert de warmte
Als derde element dat voor centrale verwarming nodig is, zal in de woning een thermostaat worden geplaatst. Deze hangt doorgaans in de woonkamer aan de wand. Door hieraan te draaien, kun je zelf bepalen hoe hoog je de thermostaat wilt hebben en dus hoe hoog de temperatuur zal oplopen. ’s Zomers, wanneer de temperatuur in de kamers vanzelf al warm genoeg is, kun je de thermostaat op laag zetten, om te voorkomen dat deze onnodig aanspringt en energie verbruikt. Om ook ’s winters energie te besparen, kun je ervoor kiezen om de thermostaat lager te zetten, wanneer je niet thuis bent, of op een redelijke tijd, bijvoorbeeld een uur, voor dat je naar bed gaat.
Aandachtspunt bij centrale verwarming
Tenzij het ’s nachts vriest: de verwarming moet dan altijd hoger aangezet om het bevriezen van de buizen tegen te gaan. Dit is een bijkomstig en uiterst belangrijk aandachtpunt wanneer je centrale verwarming hebt in je woning. Je kunt beter iets meer stoken en de verwarming bij een buitentemperatuur onder nul hoger aan laten staan, dan achteraf geld zien wegstromen door een lekkage. Hetzelfde geldt bij afwezigheid overdag tijdens koude periodes. Voordeel is dan wel dat je thuiskomt in een heerlijk warme woning.