De houtkachel voor een nostalgisch knisperend vuurtje

Wat is er nou gezelliger dan een écht knisperend vuurtje in huis? Met een authentieke houtkachel is dit uitstekend mogelijk. Deze nostalgische kachel maakt gebruik van hout als brandstof. Normaliter verwarmt een houthaard slechts één ruimte in de woning, maar er zijn ook houthaarden die de gehele woning verwarmen. Dit is afhankelijk van de openheid en de grootte van jouw huis en de soort houtkachel.

houtkachel van Faber

Een goed rendement

Het rendement van een houtkachel is vele malen hoger dan die van een open haard. Echter, wordt het als nadeel door sommige mensen ervaren dat bij een houtkachel de vlammen minder goed zichtbaar zijn. Maar dat glazen deurtje heeft juist ook vele voordelen. Je zult minder last hebben van de vuurgeur in je woning. Dat geldt ook voor het mogelijke ontstaan van asvorming.

CO2-neutraal

Zoals iedereen weet wordt hout door boskap gewonnen. Veel mensen associëren de verbranding van hout als schadelijk voor het milieu. Dit laatste is niet helemaal waar, sterker nog, de verbinding van hout is een CO2-Neutraal proces. Dit komt omdat hout tijdens het groeien CO2 vrij geeft in de natuur. De hoeveelheid CO2 die het vrijgeeft is vervolgens hetzelfde als die betrokken is bij de verbranding in jouw haard. Alle energie die de zon dus ooit heeft gegeven, wordt weer losgelaten tijdens het verbrandingsproces. Dit is toch een mooie gedachte terwijl je het kacheltje lekker aan stookt. Door de stijgende prijzen van gas en het opraken van andere fossiele brandstoffen is de aanschaf van een houtkachel een economisch interessante investering.

Materialen van houtkachels

Houtkachels worden in de meeste gevallen vervaardigd van plaatstaal of gietijzer. De binnenkant van zo’n houtkachel is voorts bedekt met stenen, die vuurvast zijn. Deze stenen dragen bij aan een hoger rendement. Deze materialen, metaal aan de buitenkant en steen aan de binnenkant, zorgen er wel voor dat de kachel zwaar is.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *