De pelletkachel een verfijnd stukje techniek

Een pelletkachel is een kachel die al lang bestaat. Ondanks dit gegeven is deze kachel (nog) niet algemeen bekend bij het brede publiek. De pelletkachel onderscheidt zich van andere kachels doordat deze houtpellets verbrand. Toch zijn het niet alleen houtpellets die kunnen fungeren als brandstof voor de kachel. Zo zijn er ook pellets beschikbaar van stro, olijfpitten, mais of kersenpitten. De grondstoffen worden samengeperst totdat de uiteindelijke pellets ontstaan.

Een milieubewuste kachel

Wanneer je voor deze kachel kiest ben je goed bezig voor het milieu. Er is namelijk een strenge controle op de productie van deze pellets. De pellets worden gewonnen uit restmaterialen uit bosbouw en de houtindustrie. Dit gaat dus om afvalhout. Wellicht toch een fijn gevoel zodra je de kachel lekker opstookt.

Hoe een pelletkachel werkt?

De pelletkachel is uitgerust met een opslagplek voor de pellets. Deze worden vervolgens vanuit de opslagplek naar de vuurplaats geduwd door middel van een wormschroef. Vervolgens worden de pellets ontstoken op basis van de ingestelde snelheid van aanvoer van pellets en luchttoevoer. Je kunt dus met deze kachel de lucht- en pelletaanvoer regelen, waardoor je de temperatuur bepaalt. Het rendement van een pelletkachel ligt veel hoger dan die van een ouderwetse houtkachel.

Hoog rendement

De meest nieuwe pelletkachels beschikken over een elektronisch regelsysteem. Dit zorgt ervoor dat het verbrandingsproces wordt geoptimaliseerd. Naast het feit dat deze automatische optimalisatie leidt tot een hoger rendement, leidt dit uiteraard ook tot gebruiksgemak. Je hoeft met deze nieuwste modellen namelijk niet meer handmatig de toevoer van lucht een pellets in te stellen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *