Een kolenkachel brengt sfeervolle verwarming

Zoals de naam al weggeeft, verbrandt een kolenkachel kolen om warmte te produceren. Deze warmte kan gebruikt worden om de vertrekken in een woning op te warmen, van hal, keuken tot woon- en slaapvertrekken. Afhankelijk van de grootte van de vertrekken en de omvang van de kolenkachel zul je één of meerdere kachels nodig hebben.

 

Warmte zelf reguleren

Over het algemeen wordt door kolenkachels stralingswarmte afgegeven, waardoor de lucht snel een aangename temperatuur bereikt. Je kunt zelf bepalen hoeveel je van de warmte wilt voelen. Wanneer je dichter bij de kolenkachel gaat zitten, bemerk je meer warmte dan wanneer je verderaf blijft staan. Door zelf van positie te verplaatsen ten opzichte van de kolenkachel, kun je bepalen of je meer warmte wilt ervaren of juist minder. Je merkt vanzelf of het te warm wordt of kunt zo nodig de kachel verder opstoken door meer kool erin te gooien.

 

Bijkomstige benodigdheden voor een kolenkachel

Om de kolen naar een kolenkachel te brengen, gebruik je een kolenkit. Dit is een soort emmer met een langere hals, waarmee je gemakkelijk de kolen uit het kolenhok naar de kolenkachel brengt en vervolgens even zo gemakkelijk de kolen via de vulopening in de kolenkachel laat glijden. Door de vormgeving van de kolenkit valt deze minder snel om en bovendien beperkt het de vorming van stofwolken bij het overgieten in de kachel.

 

Steenkool als brandstof

Voor een kolenkachel wordt als brandstof doorgaans steenkool gebruikt, die op verschillende manieren wordt aangeleverd. Zo kun je kiezen voor briketten, ofwel geperste sloffen steenkool of bruinkool. Bijkomstig voordeel van een briket is dat deze lang doorbrandt zonder een vervelende geur af te geven. Zo hoef je minder lang te stoken met toch voldoende verspreiding aan warmte.

 

Kolenkachel vraagt onderhoud

Een kolenkachel staat wel bekend om de intensieve mate van onderhoud die het vergt. Er kan namelijk nogal wat vervuiling optreden, doordat roet en stof de woning in kan worden geblazen naarmate de schoorsteen verstopt raakt. Zowel de schoorsteen als de woning dient daarom regelmatig te worden gereinigd. Zorg ook altijd voor een goede koolmonoxide melder, die waarschuwt wanneer het niveau aan koolmonoxide in je woning te ver oploopt. Het aanleveren van kolen is ook intensief en kan in prijs weleens oplopen. Tegenwoordig vind je veel combinaties van kolenkachels die tevens op hout branden. Hiermee loop je minder risico en kun je de brandstof afwisselen. Bovendien kun je zo besparen op kosten en kolen gebruiken voor speciale gelegenheden.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *