Een pelletkachel is uniek

Pelletkachels gaan al een tijdje mee, maar maken opnieuw hun intrede. Het zijn krachtige, kleine kachels die op een unieke manier werken en daarom niet te vergelijken zijn met de gebruikelijke hout of gaskachel.

 

De brandstof voor een pelletkachel

Een palletkachel maakt geen gebruik van grote stukken hout. Daarentegen plaats je een pellet aan geperste houtkorrels in de kachel. Deze korrels dragen bij aan een beter milieu omdat ze voortkomen uit restafval van de houtindustrie of bosbouw. Op die manier zijn er geen extra bomen gekapt voor de productie van brandstof voor je pelletkachel. Bovendien wordt er een nauwlettend controle uitgevoerd om te verzekeren dat de pellets op een juiste manier worden vervaardigd. De korrels worden doorgaans van hout gemaakt, echter kun je ook kiezen voor pellets gemaakt van stro of mais of van olijf- of kersenpitten. Ook dit materiaal kan als brandstof dienen voor je pelletkachel.

 

De uitrusting van een pelletkachel

De pellets die dienen als brandstof worden in een opslagplek geplaatst en vandaar uit schuiven ze door naar de vuurplaats. Dit gebeurt met behulp van een wormschroef. Je kunt een pelletkachel instellen op luchttoevoer en daarnaast de snelheid bepalen waarop de pellets worden opgebrand. Hiermee valt vanzelf de temperatuur te reguleren, zodat je zelf kunt bepalen hoe warm deze moet worden en hoeveel warmte de kamer in mag stromen. Ten opzichte van een houtkachel is het rendement hierdoor nog eens vele malen hoger. Tegenwoordig verloopt dit proces zelfs helemaal elektronisch, waardoor de luchttoevoer vanzelf gereguleerd wordt en je hier geen omkijken meer naar hebt. Belangrijk blijft wel dat de pelletkachel een goed rookkanaal heeft, zodat de rookontwikkeling niet de kamer in wordt geblazen.

 

Zeker de juiste keuze

Een pelletkachel is een krachtig, milieubewuste optie wanneer je erover denkt een kachel aan te schaffen. Je kunt vertrouwen op goede kwaliteit houtpellets die vooraf goedgekeurd zijn en zuinig in verbruik. Bovendien kun je nog kiezen uit tal van verschillende soorten pellets voor telkens een nieuwe beleving.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *