Niets overtreft een nostalgische houtkachel

Wat is er nou gezelliger dan op een koude winternacht met een dekentje op de bank, voeten op tafel, heerlijk bij een warm haardvuur te zitten? Het turen naar de vlammen is zowel rustgevend als koesterend. Met een houtkachel kun je dit effect van een open haard ervaren en bovendien besparen op de telkens wisselende energieprijzen waarmee je te maken krijgt bij gebruik van centrale verwarming. Je woning wordt aangenaam warm, de sfeer stijgt onovertroffen en je hebt grip op je uitgaven. Veel redenen dus om te bekijken welke houtkachel goed zou passen in je interieur.

 

Houtkachel versus open haard

Naast dat je heerlijk kunt genieten van het dansspel dat de vlammen in de houtkachel uitvoeren, zul je ook bemerken dat er veel warmte de kamer door wordt verspreid. Afhankelijk van de grootte van je kamer en of er veel of weinig scheidende wanden zijn, kun je zelfs meerdere ruimtes ermee verwarmen. Ten opzichte van een echte open haard heb je aanzienlijk minder hout nodig en behoud je relatief gezien meer warmte vast. Dit leidt ertoe dat je qua rendement met een houtkachel veel hoger uitkomt. Ook de kosten van hout valt reuze mee, zeker als je droge, kant-en-klare houtblokken aanschaft. Helemaal voordelig wordt het als je zelf het hout hakt en opslaat. Doordat een houtkachel hout verbrandt achter glas, voorkom je bovendien een onaangename brandlucht en de verspreiding van as door je huis.

 

Aandachtspunten

Het is zeker mooi om helemaal zelf voor je houtkachel te zorgen en het outdoor-gevoel binnen te halen. Er zijn zeker ook een aantal aandachtspunten waar rekening mee zal moeten worden gehouden, wanneer je volop van je kachel wilt kunnen genieten. Zo kan er veel tijd mee gemoeid zijn, indien je ervoor kiest zelf je hout aan te leveren. Het is een heel proces om het hout brandbaar te krijgen. Dit kan van begin tot eind, van het hakken tot het drogen en naar binnen halen zeker tot wel 3 jaar duren. Ook zul je regelmatig het as moeten verwijderen en het glaswerk in de houtkachel moeten reinigen. Laat ook één keer per jaar de schoorsteen of het rookkanaal volledig uitvegen, zodat dampen hun weg naar buiten kunnen vinden.

 

Het kan een uitdaging zijn

Een houtkachel kan zeker met kleine kinderen eveneens een extra uitdaging vormen, doordat de buitenkant erg heet kan worden en dus een gevaar kan opleveren voor grijpbare handjes. Wanneer je echter helemaal klaar bent voor de uitdaging, dan bestaat er niets mooiers dan een houtkachel om je dichter bij het rustieke wildernisgevoel te brengen. Met alle veiligheidspunten in achtgenomen, kun je volop van een houtkachel genieten.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *