Openhaardhout, beschikbaar in vele varianten

Om een mooi haardvuur te krijgen, dien je rekening te houden met verschillende componenten. De meest voor de hand liggende en bepalende factor is uiteraard het soort openhaardhout dat je kunt gebruiken voor het aansteken en opstoken van het haardvuur. Afhankelijk van het type haard of kachel dat je hebt om de woning mee te verwarmen, kun je kiezen uit verschillende varianten openhaardhout. Het is belangrijk om je hier goed over te laten informeren om zo van elk houtsoort te weten waarvoor deze gebruikt kan worden, wat het effect is en de uiteindelijke sfeer die het kan helpen creƫren.

Eigenschappen van openhaardhout
Bij het uitkiezen van de juiste en meest geschikte houtsoort voor jouw kachel of haard, zul je bemerken dat er nog aardig wat variatie mogelijk is. Voorbeelden van houtsoorten zijn namelijk Elzenhout, Berkenhout, Essenhout, Eikenhout, maar ook Haagbeuk. Tussen deze soorten hout zijn enkele verschillen te noemen, wat betreft het type kachel waarin ze gebruikt kunnen worden evenals de hoeveelheid aan blokken dat per keer nodig is om een goed haardvuur op gang te houden. Uiteraard heeft het type hout ook een uitwerking op de uiteindelijk sfeer die je er mee kunt behalen, wat invloed kan hebben op de beslissing.

Verschillen tussen typen openhaardhout
Elzenhout en Berkenhout zijn geschikt voor wat kleinere kachels en je hebt over het algemeen minder blokken nodig om een goed haardvuur te stoken. Ook betreft het een wat zachtere houtsoort, wat goed brandt en mooi vlamt. De andere drie houtsoorten zijn daarentegen wat harder en branden minder snel. Ook geven ze veel warmte af en kun je genieten van een mooi vlammenspel. Een ander voordeel van Essenhout, Eikenhout en Haagbeuk is dat er weinig rookvorming optreedt. Dit verhoogt de ervaring. Wel heb je meer blokken nodig om een vuur te stoken en brandend te houden. Uiteraard is het ook mogelijk om verschillende houtsoorten als mix aan te schaffen en een gevarieerd effect te krijgen tijdens verbranding.

Verkrijgbaar in pallets
Openhaardhout is in pallets verkrijgbaar en verschilt afhankelijk van het soort hout dat je kiest, van prijs. Veelal zijn de houtblokken oven gedroogd, waardoor ze goed zullen branden en je minder restafval zult krijgen. Ook kun je kiezen voor halve pallets of mini pallets of hout in zakken of netten kunnen aanschaffen. Afhankelijk van de behoefte aan hoeveelheid hout dat je nodig hebt of op welke wijze je het hout het beste kunt opslaan voor gebruik, zijn er dus tal van mogelijkheden.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *