Het beroep van schoorsteenveger gaat al lang mee. Zeker toen het concept van centrale verwarming nog bedacht moest worden, liep de schoorsteenveger als vertrouwde aanwezigheid door de straten op weg naar een volgende opdracht. Woningen werden vroeger veelal met een haardvuur verwarmt, waarbij de rook en roet die van het verbrande houtskool door de schouw naar boven trok. Na verloop van tijd begon het rookkanaal echter verstopt te raken, waardoor giftige dampen als koolmonoxide niet naar buiten kon en een reëel gevaar voor de gezondheid van de bewoners kon opleveren. Regelmatig moesten schoorstenen daarom worden schoongemaakt.
Schoorsteen uitvegen
Ook tegenwoordig wordt er nog volop gekozen voor deze alternatieve manier van verwarming, vanwege de sfeer en gevoel aan authenticiteit. Ondanks dat de hedendaagse haarden en kachels lang niet meer altijd op steenkool branden, heb je vaak alsnog gewoon te maken met een rookkanaal om afvalstoffen en dampen veilig weg te voeren uit de woning. De schoorsteenveger komt dus nog steeds in beeld, wanneer je over een kachel of haard beschikt. Algemeen wordt geadviseerd om ten minste één keer per jaar jouw schoorsteen of rookkanaal schoon te vegen, al is het raadzaam dit vaker per jaar op te pakken. Je wilt immers niet onnodig gevaar lopen.
Voorkom een schoorsteenbrand
Door regelmatig je schoorsteen te laten nakijken door een schoorsteenveger. Ook met hedendaagse kachels en haarden loop je het risico op brand, door ophoping van vuil en roet. Vermijd het stoken van hout in combinatie met hars. Dit kan zorgen voor een oncontroleerbare verbranding. Ook het verbranden van nat hout zorgt voor vervuiling van roet. Sommige allesbranders bezitten een zwarte teerachtige binnenlaag die voorkomt dat de rook niet voldoende omhoogtrekt en bovendien kan er een laag creosoot ontstaan, die op den duur in brand kan vliegen. Een schoorsteenveger weet precies hoe hij elk type schoorsteen dient te reinigen, zodat deze weer veilig in gebruik is.
Professionaliteit boven
In de negentiende eeuw had de schoorsteenveger vaak kinderen in dienst die voor hem de schoorsteen in klommen om deze schoon te vegen. Dit was gevaarlijk en bovenal vies werk en had gevolgen voor hun gezondheid. Tegenwoordig gaat dit een stuk professioneler en veiliger en voert de schoorsteenveger dit zelf uit door met een trap het dak op te klimmen en vervolgens een borstel naar beneden de schoorsteen in te laten zakken. Op deze wijze wordt het vuil losgedraaid, waardoor het naar beneden valt.