Waaraan te denken bij de aanschaf van een houtkachel

Wanneer je op zoek bent naar een nieuwe houtkachel is het verstandig om na te denken over een aantal zaken. Allereerst is het aan te raden om na te denken over de ruimte die de kachel dient te verwarmen. Heb je een kleine kamer, dan kan een vermogen van 4/5 kWh al voldoende zijn, maar moet je een kamer van 200 m³ of meer verwarmen, dan is een vermogen van 10 kWh of hoger aan te raden. Vervolgens kun je gaan bedenken of je bijvoorbeeld een vrijstaand of inbouw model wilt.
Met een vrijstaande of inbouw houtkachel kan met gemak rond de 80% rendement behaald worden! Ter vergelijking: een open haard haalt maximaal rond de 20%.

 

De locatie

Ook de locatie is belangrijk, zet je de kachel bijvoorbeeld in het midden van je woonkamer dan kan een doorkijk model een perfecte optie zijn. Hiermee kun je het prachtige vlammenspel vanuit twee kanten bewonderen. Bedenk daarom van tevoren waar je de kachel gaat neerzetten, waarna je een hierbij passend model kunt gaan uitzoeken. Natuurlijk moet de mogelijkheid er ook zijn om de kachel te kunnen installeren, dus ook hier dient rekening mee gehouden te worden.

 

Materialen

Over het algemeen worden houtkachels van gietijzer of plaatstaal gemaakt, echter zijn er ook modellen waarop speksteen geplaatst wordt. Speksteen houdt warmte langdurig vast, waardoor het urenlang afgeeft! Hierdoor is het mogelijk om relatief kort te stoken, maar toch lange tijd een warme kamer te behouden. Daarnaast zijn er nog modellen waarbij zandsteen gebruikt wordt en enkele uitzonderingen met een betonnen behuizing.

 

Installaties

Alle modellen kunnen landelijk geleverd worden en uiteraard kunnen de installaties ook landelijk plaatsvinden. Een houtkachel installeren dient nauwkeurig gedaan te worden, omdat de veiligheid van belang is. Wanneer je zelf technisch aangelegd bent is het ook mogelijk om het zelf te doen, al wordt dit niet aangeraden. Een expert heeft hier voldoende ervaring in en weet wat wel en niet mogelijk is!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *