Zonder schouw geen echte haard

Met de aanschaf van een haard ben je er eigenlijk nog niet. Vaak heeft het nog wat nodig om de aankleding volledig te maken. Van oudsher zie je bij een haard een schouw die zorgt voor een karakteristiek geheel. Hier zijn tegenwoordig tal van moderne varianten op te bedenken. Het is zeker niet nodig meer om te kiezen voor de welbekende stenen schouw met houten plateau, waarop foto’s en andere decoratieve ornamenten geplaatst kunnen worden. De mogelijkheden zijn oneindig en alles is zeker even stijlvol en afgestemd op individuele woonwensen.

 

Het belang van de schouw

Je kunt eigenlijk geen haard hebben zonder ook gelijk een schouw te kiezen. De schouw geeft de haard juist de kenmerkende uitstraling. De decoratieve toon in het algehele design van het interieur wordt door de schouw bepaalt, waardoor het als vanzelf het aandachtspunt in de kamer wordt. Bovendien dient de schouw, afhankelijk van het type haard dat je kiest, als rookkanaal, waardoor de rook en roet naar buiten kan stromen. Het zorgt er zo voor dat je woning schoon en veilig blijft. Alle mogelijke dampen verdwijnen immers via de schouw en het rookkanaal het huis uit.

 

Bedachtzame keuze van materiaal

Omdat de uitstraling van de schouw zo belangrijk is, verdient ook de keuze van het materiaal waaruit het zal zijn opgebouwd, volop aandacht en zorgvuldige overweging. De voor de hand liggende keuze van een klassieke schouw zal je doen neigen naar het gebruik van bakstenen. Daarentegen zijn er ontelbare andere soorten natuursteen waaruit gekozen kan worden, waaronder marmer, kalksteen, graniet, maar eveneens uit elementen als hout of zandsteen. Misschien wil je echter meer glaswerk inbrengen; ook dit is mogelijk. Afhankelijk van wat je met je interieur wilt uitstralen, zijn er tal van mogelijkheden waaruit je kunt kiezen om de perfecte schouw te maken.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *